Om Gluntarnas Vänner

Föreningen Gluntarnas Vänner (GV) vill, bland annat genom att utdela stipendier och anordna framföranden, inspirera yngre sångare och musiker att hålla glunttraditionen levande. Föreningen samlar också föremål, dokument, skrifter, inspelningar och annat material som belyser denna tradition. Det är önskvärt att detta material blir tillgängligt för intresserade, bland annat genom hemsidan och föreningens deposition på Stadsbiblioteket i Uppsala.
GV infoblad 2018-10-01 folder
Historik:
2005 instiftades Glunt-Akademin (GA) i Uppsala som ett informellt nätverk inom sällskapet Eklundshofs Vänner och Väninnor med syfte att stimulera intresset för Gluntarna och deras miljö. Vid dess årsträff 2016 ändrades namnet till Gluntarnas Vänner samtidigt som nätverket ombildades till förening och stadgar antogs.

GV är anslutet till DELS – De litterära Sällskapens Samarbetsnämnd – en ideell paraplyorganisation för svenska litterära sällskap och har ca 120 medlemmar (www.dels.nu).
Kulturtidskriften Parnass ägs av DELS och kommer ut med fyra nummer om året ofta som temanummer. Medlemmar i anslutna sällskap får prenumerera på tidskriften för 190 kr/år (ordinarie pris 220 kr)